SSD disk, šta sve treba da znate o njemu?

SSD disk, šta sve treba da znate o njemu? Hajde prvo da vidimo šta je ustvari hard disk (HDD).  Hard disk je skladišni uređaj koji se koristi u računarima za trajno čuvanje podataka. SSD disk predstavlja periferni uređaj računara. Sastoji od rotirajućeg tanjira obloženog magnetnim slojem i pokretnih glava. Glave služe da čitaju i pišu podatke na magnetni sloj. Kada se podaci zapisuju na hard disk, magnetna polja se postavljaju na površini tanjira. Pri čitanju, pokretne glave ta polja čitaju i prevode ih u digitalne podatke koje računar može razumeti. Hard diskovi se koriste za instaliaciju/čuvanje operativnog sistema, aplikacija, datoteka i drugih podataka na računaru.

Hard disk (HDD)

Šta je SSD disk?

Slobodno možemo reći da SSD (solid state drive) predstavljaju revoluciju na polju skladištenja podataka. U poslednjih nekoliko godina, solid state drive (SSD) hard diskovi su postali sve popularniji među korisnicima računara. Ova revolucionarna tehnologija skladištenja podataka donosi niz prednosti u odnosu na tradicionalne hard diskove sa pokretnim delovima. U ovom članku ćemo istražiti šta je tačno SSD tehnologija, kako funkcioniše i zašto je postala ključni element modernih računara.

SSD, ili solid state drive, je tip skladišnog uređaja koji koristi flash memorijske čipove za čuvanje podataka. SSD  disk koristi elektronske komponente za brzo i efikasno skladištenje podataka. Tu je osnovna razlika u odnosu na klasične hard diskove (magnetno polje i glava).

Koje su prednosti SSD diska?

Ključne prednosti SSD diskova u odnosu na tradicionalne hard diskove:

 • Brzina: SSD diskovi su izuzetno brzi u čitanju i pisanju podataka. Ovo znači da će vaš računar pokretati aplikacije i učitavati podatke mnogo brže nego sa tradicionalnim hard diskovima.
 • Pouzdanost: Pošto SSD nema pokretne delove, manja je verovatnoća da će doći do fizičkog oštećenja ili kvara.
 • Tišina: Budući da ne postoji rotacija magneta, SSD diskovi su tihi i ne proizvode buku tokom rada.
 • Efikasnost: SSD-ovi troše manje energije u odnosu na tradicionalne hard diskove, čime doprinose boljoj energetskoj efikasnosti vašeg sistema.

SSD DISKOVI

Gde se primenjuju SSD diskovi?

SSD tehnologija ima širok spektar primena u modernim računarima i uređajima:

 • Prenosni računari: SSD-ovi su popularni izbor za laptopove zbog svoje brzine, štednje energije i izdržljivosti.
 • Serveri i data centri: SSD-ovi se često koriste u serverima i data centrima ( brz pristup podacima i pouzdanosti).
 • Mobilni uređaji: Pametni telefoni i tablet uređaji često koriste SSD-ove zbog njihove male veličine, brzine i efikasnosti.

Koje vrste SSD diskova postoje?

 • SATA SSD (Serial ATA SSD): SATA SSD diskovi su najčešći tip SSD diskova. Koriste standardni SATA interfejs za povezivanje s računarom. Karakteriše ih veoma visoka brzina čitanja i pisanja podataka u odnosu na tradicionalne hard diskove. Ograničeni su maksimalnom brzinom koju SATA interfejs može pružiti.
 • NVMe SSD (Non-Volatile Memory Express SSD): Visokoperformantni SSD disk koji koristi NVMe interfejs za povezivanje s računarom. Ovaj interfejs pruža veću propusnost podataka i niže latencije u poređenju s SATA SSD-ovima. NVMe SSD-ovi su popularni među entuzijastima i profesionalnim korisnicima (izuzetne brzine i performanse).
 • PCIe SSD (Peripheral Component Interconnect Express SSD): Koriste PCIe interfejs za povezivanje s računarom. Ovi diskovi pružaju visoku propusnost i brzinu pristupa podacima. PCIe SSD-ovi se često koriste u zahtevnim računarskim okruženjima, kao što su serverski sistemi.
 • M.2 SSD: M.2 SSD diskovi su kompaktni SSD diskovi koji koriste M.2 form faktor. Ovi diskovi se direktno montiraju na matičnu ploču računara putem M.2 priključka. M.2 SSD-ovi mogu koristiti SATA ili NVMe interfejs. Često se koriste u prenosnim računarima i ultrabook-ovima (veličina i energetska efikasnost).

M.2 SSD

SSD hard diskovi predstavljaju revoluciju u skladištenju podataka, a karakteriše ih brzina, pouzdanost i efikasnost. Zahvaljujući njihovim prednostima, postali su standardna opcija u mnogim laptop i desktop računarima. Sve je veća potražnja za bržim i efikasnijim skladištenjem podataka. Zato se očekuje se da će SSD tehnologija nastaviti da se razvija i unapređuje (još veće performanse i kapaciteti).

Želite da ubrzate svoj računar?

BoX4IT desktop i laptop servis je pravo rešenje za vas. U našem servisu možete da kupite sve tipove SSD disk-ova. Ugradnja ssd diska u računar je za naše servisere čista rutina. Takođe brzo i efiksano završavamo instalacija i reinstalacija sistema (Windows/Linux), odnosno backup podataka sa starog hard diska. Instaliramo sve prateće programe.