bg_image
Comments Off on Domen i web hosting
Posted By

BoX4IT

Domen i web hosting  – šta je šta i šta treba da znate?

Šta je domen?

Ukoliko planirate da pokrenete blog, ili vam treba web sajt za firmu, domen i web hosting su dva faktora koja jednostavno ne možete, ali isto tako ne smete zaobići! Domen je najprostije rečeno vaše ime i prezime na internetu. Uzmimo kao primer našu firmu, BoX4IT i naš domen www.box4it.rs.

dmen i web hosting

Šta je web hosting? 

Ako smo rekli da je domen vaše ime i prezime, onda je web hosting vaša kuća, ili bolje rečeno vaš plac na internetu. Imate dakle domen koji je vaše ime i prezime, imate web sajt koji predstavlja vašu kuću u koju vaši gosti i klijenti dolaze i imate web hosting koji je plac na kom ste sazidali tu svoju kuću/firmu na internetu.

IT jezikom rečeno domen je web adresa web sajta, a web hosting prostor (nije nepravilno reći HDD) na internetu na kom se skladište i čuvaju podaci od kojih je web sajt napravljen.

Šta je bitno za web domen?

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je geo lokacija vaše kuće/firme, odnosno vašeg biznisa. Ukoliko poslujete samo na tržištu Srbije, preporuka je da izaberete nacionalni domen (za firme se uglavnom preporučuje .rs ili .co.rs). Nasuprot tome postoje internacionalni domeni kao što su .com ili .eu. Veće kompanije često zakupe i više domena koji budu podešeni (redirekcija domena) tako da gađaju isti web hosting, odnosno isti web sajt.

Ipak, najvažnija stvar kada su domeni u pitanju je izbor imena domena. Već smo rekli da je ime domena u stvari vaše ime i prezime na internetu, odnosno web adresa vašeg sajta koju će vaši potencijalni klijenti kucati prilikom pretrage. Ako otvarate, ili imate firmu odnosno gradite brend, preporuka je da ime vaše firme, odnosno brenda bude u nazivu domena. Opet uzmimo za primer naš domen www.box4it.rs. Naš domen je u stvari ime naše firme. Inače sadrži u sebi ključnu reč za oblast našeg poslovanja (IT). Ako ga prevedemo na naš na naš jezik naš domen bi glasio, boks paket usluga za IT sektor.

Šta je bitno za web hosting?

Web sajt je napravljen od velikog broja dokumenata, slika i skripti koji se smeštaju na web hostingu i čija je dostupnost prilikom pregledanja sajta blago rečeno neophodna! Zato je bitno da web hosting bude bezbedan, brz i pouzdan! Takođe treba voditi računa o prostoru na disku, odnosno tehnologiji diska. Preporuka je SSD tehnologija, jer direktno utiče na brzinu, odnosno odziv vašeg web sajta. Jako bitan faktor je sigurnost, odnosno zaštita koju hosting provajderi koriste na svojim serverima. Na primer, SSL sertifikat zbog sigurne online komunikacije, RailGun odnosno CDN CloudFlare tehnologija koja štiti od velikog broja pretnji na polju security-a i istovremeno udvostručava brzinu vašeg sajta.  Možda i najbitniji faktor je tehnička podrška, odnosno njena dostupnost.

Domen i web hosting

Ako nas pitate za preporuku, naš savet je Web Hosting Srbija. Ako pitate zašto, odgovor je vrlo jednostavan. Web Hosting Srbija u ponudi ima kompletno rešenje za web sajt na jednom mestu:

·         Brz i pouzdan hosting
·         Redovan backup
·         Non stop dostupna podrška
·         Auto installer
·         Promena paketa u bilo kom trenutku
·         cPanel
·         Besplatan CDN CloudFlare
·         Besplatan RailGun
·         Besplatan SSL

Tehnička podrška nas blago rečeno oduševljava! Dostupni su non stop svakog dana čak i putem LiveChat aplikacije na njihovom web sajtu koja omogućava dobijanje odgovora kroz svega  par sekundi, bez ikakvog čekanja. Ono što je još bitnije, podrška radi i u vreme praznika kao i tokom vikenda. Uostalom za više detalja možete posetiti i njihov web sajt. Naravno, mi smo tu za sve vrste konsultacija.

Za sam kraj ovog teksta prolazimo kroz termine koji se često koriste u web hosting terminologiji:

Disk Space –  kapacitet, odnosno zakupljena količina prostora od web hosting provajdera za hostovanje vašeg web sajta.

Bandwidth – dozvoljena količina podataka koja kroz vaš web hosting može da prođe u dvosmernoj komunikaciji vašeg sajta i klijenata koji ga posećuju. Svako otpremanje fajla, svaka vaša provera maila, Svaki download slike ili nekog pdf dokumenta sa vašeg sajta, pa čak i njegovo live čitanje na sajtu. Što veći bandwith, to bolje po vas i vaše klijente.

MySQL Database – CMS sistemi kao što su Joomla, WordPress, Mangento, koriste ove baze podataka čuvanje podataka.

Addon Domains – Broj različitih domenskih imena koji će biti povezani sa vašim web hostingom.

Sub Domains – Poddomeni vašeg glavnog domena. Na primer, ako je vaš veb sajt www.box4it.rs, poddomen bi mogao biti http://servis.box4it.rs

FTP Accounts – Ovi nalozi se koriste za odobravanje pristupa uploadovanju i downloadovanju fajlova sa i na vaš sajt. Svakom FTP nalogu mogu biti dodeljena različita ograničenja pristupa folderima koii se nalaze na vašem nalogu.